• Interview Patrick den Hertog

    Na 5 jaar keert Patrick den Hertog terug op het oude nest. Na de winst in de AHOY finale tegen PKC dus nu met Meervogels op jacht naar nieuw succes. Over zijn ambities, leercurves en uitdagingen maar ook over het verleden ging ik vrijdag 10 juni maar eens met Patrick in de bestuurskamer zitten en ontspon zich een open en eerlijk gesprek.

    Eric Plugge.

    1.  Medio 2011 –krantenbericht-  vertrek Patrick Den Hertog. Als gevolg van een leegloop in de selectie van Meervogels wordt PdH niet gehouden aan zijn contract en vertrekt naar Deetos. Hoeveel pijn heeft dat vertrek gedaan?

    “Nou dat deed gedeeltelijk pijn, het wordt ook wat geromantiseerd vind ik. Kijk, ik was ervan overtuigd dat we met die groep de Hoofdklasse hadden kunnen halen.  Echter toen was bij mij ook al duidelijk dat er een dunne draad liep in de topsport tussen het wel of niet behalen van je doelstellingen”.

    Over de wijze waarop MV omging met het vertrek van een groot deel van de selectie wil Patrick nog het volgende kwijt “De wijze waarop spelers destijds werden uitgeluid was geen fraaie,  waardoor er wel iets stuk ging in de relaties spelers en o.a. bestuur”. De laatste jaren is daar wel een kentering zichtbaar waarover Patrick aangeeft. “Als spelers nu willen vertrekken omdat ze elders een sportieve verbetering denken mee te maken dan moet je daar als club open voor staan en de spreekwoordelijke rode loper uitleggen als ze gaan. Dit maakt een eventuele terugkomst ook een stuk makkelijker”.

    2. Voelde het als een nederlaag dat je de groep AHOY niet bij elkaar kon houden?

    Ik vond het persoonlijk wel vervelend en ook voor een aantal spelers vond ik het oprecht ook niet leuk dat het zo gegaan is. Het maakte de communicatie in de nasleep er zeker ook niet gemakkelijker op. Je weet dat je op een x moment het niet meer kan voorkomen als de telefoontjes komen van andere clubs. Het wordt dan een sneeuwbaleffect want ze houden elkaar allemaal onderling op de hoogte”.

    3. Zaaltitel in de OK toen was het doel maar bij de 1e zaalwedstrijd tegen Triaz was de kwetsbaarheid van de ploeg al zichtbaar, te jong te snel te veel?

    “Nou dat ben ik niet helemaal met je eens want zoals al eerder gezegd was het een dunne draad die we toen bewandelden. Als je de wedstrijden terughaalt tegen de latere kampioen Excelsior, dan hebben we een kleine nederlaag geleden en thuis poetsten we ze met 7 punten verschil van het veld af”. Over de wisselvalligheid zegt Patrick dan “ Maar als je dan in Oerterp onderuit gaat in een wedstrijd van helemaal niets dan mag dat niet als je consistent wil zijn in je prestaties. Ik vond en vind nog steeds dat we toen meer talent hadden dan bijvoorbeeld Excelsior, maar de ervaring misten”.

     

     4. Welke dingen neem je mee uit je jaren bij Deetos en TOP?

    “Als het iets is wat ik nu beter weet is de manier waar op doelen moeten worden bereikt. Dit betekent niet alleen het korfbal technische gedeelte maar ook de organisatie erom heen” (EP è In het verdere verloop van het interview meer hierover). “Als ik iets voor elkaar wil krijgen voor mijn selectie  - o.a. de beginperiode van de zaaltrainingen -  wil ik hierover harde afspraken maken met de TC en het Bestuur en deze ook vastleggen daar waar voorheen een gentlemen’s agreement misschien voldoende zou zijn”.

    Over de aanpak van spelers “Je weet dat spelers allemaal anders zijn dus een andere benadering behoeven. Je kunt niet tegen een hele groep dezelfde regels en aanpak hanteren”. Er worden voorbeelden gegeven zoals  “Als een speler al jaren een naam heeft van recalcitrant en niemand weet die speler te bereiken dan moet je de verantwoording misschien bij die speler anders beleggen. Je hebt altijd karakters die mentaal van elkaar verschillen”.

    Over zijn persoonlijke stappen geeft Patrick aan dat “Je moet je emoties als trainer ook kunnen uitschakelen en beheersen en de uitdagingen die voorliggen zakelijk beschouwen”.

    5. De hoofdreden dat het TOP avontuur eindigde was het niet kunnen combineren van een wereldreis met einde veld in 2017. Had je anders bij TOP  willen blijven?

    “De intentie was zeker om een 3e jaar door te gaan maar dan wel op een andere manier. De werkverdeling was een pittige omdat ik verantwoordelijk was voor TOP 2 maar ook assistent bij TOP 1 was. Werken met 2 trainers bij TOP 1 en idem bij TOP 2 gaat nu realiteit worden en dan vind ik een goede zaak”.

    Over zijn besluit om niet door te gaan is Patrick duidelijk “Je kunt bij een vereniging als TOP niet een gedeelte van het veldseizoen missen omdat je privé dingen zoals een wereldreis belangrijker vind. Tosca en ik wilden dit nu gaan doen, kwam ook met werk goed uit dus dan moet je keuzes maken”.

     

    6.  Van AHOY winnen naar Overgangsklasse, niet een carrière move die je vaak ziet, wat deed je doen besluiten om terug te keren op het MV nest?

    “Nadat ik het besluit had genomen dat ik niet meer bij TOP aan de slag zou blijven heb ik wel even gedacht, wat dan?.  Als er zich geen club had gemeld op minimaal OK niveau, dan had ik best een jaartje MV B1 o.i.d. willen doen”.

    Op de vraag waarom toch MV kiezen was het antwoord “Ik zag de uitdaging, de ambitie van de vereniging en het potentieel aan spelers en dat waren allemaal pluspunten. Het is dichtbij huis en de visie van de club is er 1 waaraan ik mij aan kan spiegelen. Ik kom ook niet voor de korte termijn maar wil zeker 3 jaar bij Meervogels blijven. Ik heb daarbij ook een sterk netwerk opgebouwd de afgelopen jaren dus daar waar nodig zal ik ook niet schromen deze te gebruiken als Meervogels een kwaliteitsimpuls nodig heeft”.

    7.  De vierde hoofdtrainer bij Z.K.V. De Meervogels in 4 jaar, waarom ga jij die negatieve reeks doorbreken?

    Na een rondje voorgaande trainers (Aad van Rijthoven, Jelle den Dekker en Glenn de Vries) geeft Patrick aan wat hij heeft geleerd van het vertrek van dit trio en de onderliggende redenen. “Ik wil direct duidelijkheid creëren bij de TC en het bestuur betreffende mijn werkwijze. Eerlijkheid over spelers wel of niet in S1 en waarom is noodzakelijk”.

    “Het is wel zo dat de situatie waarin Aad van Rijthoven zat” (EPè opbouwen na het vertrek van een voltallige selectie) “een andere das dan die van Glenn de Vries”.

    8. Welke overtuiging heb je nu dat je slaagt in de doelstellingen daar waar dat in 2011 niet lukte?

    “Allereerst heb ik een meer ervaren groep nu ten opzichte van destijds. In 2011 waren het junioren die in hun 1e jaar als senior zaten en nu het zijn spelers die veel volwassener in de korfbalwereld staan. Ze zijn op deze leeftijd als groep het beste om mee te werken. Een speler van 28 wordt niet snel beter meer maar deze gasten hebben die potentie zeker wel. Hetzelfde geldt voor mij natuurlijk want de ervaring met Deetos en TOP is onmisbaar. Het moet echt lukken om met deze groep binnen 2 jaar de HK te bereiken. Wel is het zo dat dit nu geleidelijk aan kan daar waar ik in 2011 per se die stap direct wilde maken. Je ziet het op de manier waarop DOS’46 nu werkt en een stabiele club is versus o.a. de waan van de dag bij KVS die weer is gedegradeerd”.

    9.  In de groep zitten een paar “individuen” waar je afgelopen jaren ook langs de lijn een biertje dronk als one of the guys – Ahoy won, hoe ga je om met veranderende rollen nu?

    “Ja, daar maak ik mij nu totaal niet druk om. Ik heb met spelers,  waaronder Johannis Schot, Raymond Witvliet en Daniël Harmzen, gewerkt waar ik maar een paar jaar qua leeftijd mee scheelde. Zolang je duidelijke beslissingen neemt die je onomwonden kunt uitleggen zul je het respect krijgen die dat soort beslissingen met zich meebrengt. Ik ben dan wel de eindverantwoordelijke maar kan zakelijk en privé prima scheiden. In het 1e jaar als hoofdcoach heb ik bv Tymo de Wit teruggezet naar het 2e. Binnen MV een ondenkbare situatie maar als het beter is voor het team / groepsproces, dan no problem”. Over de huidige selectie geeft Patrick nog mee dat hij spelers nu al heeft aangegeven dat ze fit aan de start van de voorbereiding moeten staan “anders is er geen plek in de hoofdmacht”.

     

    10.  Buiten het tactische ben je ook fan van mentale en fysieke ondersteuning. Welke winst valt hieruit te halen op korte en lange termijn?.

    Om maar direct met een quote in huis te vallen “Als je hetzelfde doet wat je deed zul je altijd krijgen wat je kreeg”. Met andere woorden, je moet ergens het verschil gaan maken”. Met een voorbeeld geeft Patrick aan “Waarom is PKC de betere ploeg in de competitie maar als ze AHOY spelen tegen TOP verliezen ze 5 van de 6x. Het is omdat wij bleven communiceren, ook na 6 punten achterstand bleef het geloof in een goede afloop. In de 2e helft werd het bij PKC steeds meer los zand en eilandjes en dat was de basis voor de winst. Onze spelers bleven positief coachen in het veld en dan kan je als team echt bergen verzetten”.

    Over de groepsdynamiek van dit gedeelte nog een aanvulling “ Als iedere speler aangeeft waar haar of zijn zwaktes liggen en dit openlijk bespreekt dan kan de groep daar zeker iets mee en zullen we ook als groep sterker worden”.

    Over het fysieke gedeelte “Ik wil gewoon dat wij straks 2 x 35 in beweging blijven en dat we juist op het einde, zoals in de AHOY finale, het verschil gaan maken. Door een fysieke trainer aan te stellen zal op dit aspect Meervogels een fittere en ook minder kwetsbare ploeg worden”.

     

    11. Ben je tevreden met de selectie die er nu staat of komen er nog spelers bij?

    “Over het algemeen ben ik zeer tevreden over de groep die er nu staat. Het is echter wel jammer dat ik 2 dames voor lange tijd moet missen”. EP è Zowel Tosca den Hertog als Iris Gerritsen zullen een groot gedeelte van het seizoen missen door een kruisbanden blessure en Eline van Lomwel zal ook nog niet fit zijn aan het begin van het seizoen. “De keuze is om volgend seizoen MV 2 op het veld te laten promoveren en daar heb ik een arsenaal aan spelers voor nodig. Daarom zal Monique Obdeijn een andere rol krijgen dan voorheen verwacht en zal ze weer volledig aansluiten bij de selectie om haar waarde te tonen in dit proces”. Of er nog wat te verwachten is op het transfernieuws …. “Er lopen nog wel wat lijntjes maar vooralsnog gaan we het met deze spelers doen”.

     

    12. Vorig jaar wilde de trainer van MV een spel spelen dat snelheid rondom de korf vereiste, dit mislukte faliekant omdat een deel van de spelers hier niet achter stond. Was is jouw handelsmerk als trainer qua spelopvatting en hoe ga je dat je spelers laten spelen?

    Patrick praat hier ook vrijelijk over en geeft aan “Dat proces is nu al bezig, misschien komen er andere spelers in S1 dan je zou verwachten want het gaat mij om het geheel en niet om bepaalde spelers die het verschil maken waarbij de rest dan maar enkel ondersteunend moet zijn. Het publiek moet straks verrast worden door positiewisselingen, fysieke kracht in de duels, spelers die het plezier uitstralen en die een hele wedstrijd druk kunnen zetten op de tegenstander. Als er iets speelt in de ploeg dan mogen er beste harde woorden vallen maar binnenskamers en niet voor de buitenwereld”.

    Over de samenwerking en rol van de trainer bij S2 Arjan Maltha geeft Patrick aan “Hij is een wat rustiger type dan ik dus een goede balans. Hij is enthousiast, heeft zijn KT4 afgerond als wel de ALO en heeft didactisch een pré. Hij weet zijn rol in het geheel en ik kijk er naar uit om de komende 3 jaar met hem en de groep iets moois neer te zetten”.

     

    13. Als ik over een x aantal jaren vertrek dan is mijn 2e periode bij MV geslaagd als?

    Daar hoeft Patrick niet lang over na te denken en zegt:” Als ik de club aan de bovenkant van de HK aflever, ze nog steeds met plezier spelen en de organisatie rondom het speltechnische nog beter ingericht is”. Over die organisatorische punten geeft Patrick nog een paar voorbeelden zoals “ik vind het fijn dat als spelers moeite hebben met op tijd eten door werk, school etc dat er dan op dinsdag of donderdag een goede maaltijd klaar staat voor ze en dat er bij uitwedstrijden geen 3 of 4 auto’s moeten racen van S2 naar S1 maar dat er bv 1 busje klaarstaat voor 10 personen. Dit is allemaal toekomstmuziek maar zeker niet de verre toekomst”.

    14.   Nog iets wat je kwijt wil aan de MV familie?

    Wat Patrick het liefst zou willen is: “Als De Veur straks vol zit als in echte oude tijden, de jeugd de zaal weet te vinden en daar op termijn ook in S1 wil gaan ballen. Dat spelers plezier uitstralen om zo een positieve bijdrage te leveren aan de lift waarin Meervogels nu zit zodat deze lift niet stil gaat staan”.