• Interview Britt van Binsbergen over open dagen Lacrosse bij MV

    Het zal velen niet ontgaan zijn. Z.K.V. De Meervogels heeft er een zusje bij. Het is een zusje dat tijdelijk bij ons zal komen wonen maar die we toch graag willen voorstellen voordat ze zo groot is geworden dat ze het huis heeft verlaten voordat we haar echt hebben kunnen laten zien.

    Oké het is wat overdreven maar het begin van Sweetlake Lacrosse is daar. Zij zullen als opkomende vereniging to be onder de vlag van De Meervogels gaan Lacrossen. Tijd om een interview te hebben met de initiatiefneemster van Sweetlake Lacrosse namelijk Britt van Binsbergen.

     

    1) Met wie hebben wij het genoegen ?

    “Ik ben Britt van Binsbergen (25) en woonachtig in Den Haag. Ik studeer European Studies aan de Haagse Hoge School in Den Haag maar eigenlijk ligt daar mijn hart niet”. Vragend naar de reden waarom ze ook – zoals helaas veel studenten tijdens de studie ervaren – dan toch doorzet was het eerlijke antwoord “ik ben er eenmaal aan begonnen en ik wil toch wel graag doorzetten om uiteindelijk een diploma binnen te halen, het kan maar goed op mijn CV staan”. En al snel blijkt waar dan wel haar passie ligt: ”Ik werk eigenlijk veel liever met kinderen. Ik heb naast mijn studie ook tijd om kinderen van de middelbare maar ook van de lagere school te begeleiden met hun huiswerk en daar haal ik ontzettend veel voldoening uit. Ook de kinderen iets nieuws leren zoals Lacrosse vind ik gewoon gaaf om te doen”. Na dit bruggetje te hebben geslagen was de volgende vraag:

     

    2) Hoe ben je in aanraking gekomen met Lacrosse?

    Al snel blijkt dat Britt van de avontuurlijke is want ze vervolgt “Ik ben uiteraard ook met andere sporten in aanraking geweest en wilde misschien destijds gaan rugbyen totdat Lacrosse om de hoek kwam vooral iets nieuws doen trok mij aan bij Larcrosse”. Toen de vergelijking werd gemaakt met rugby en de fysiekheid hiervan werd het 1e opvallende verschil duidelijk. “Persoonlijk vind ik het jammer dat bij de meiden/vrouwen Lacrosse een non-contact sport is maar het heeft ook zijn voordelen” (EP: die komen nog aan bod). En uiteraard mag niet onvermeld blijven dat Britt ook een dosis zelfvertrouwen uitstraalt – wat ook niet over 1 nacht ijs ging overigens - “en ik bleek ook nog uiteindelijk talentvol te zijn als keepster dus dan blijf je toch wat sneller hangen bij een sport”.

                                           

    3) Wat trok je bij Lacrossse t.o.v. de traditionele sporten?

    Over dit onderwerp wat Britt vrij stellig namelijk met name de oorsprong van spel. “Ik heb daar uiteraard het nodig over gelezen maar vooral dat de sport zijn oorsprong vind bij de native Americans (lees: de indianen) was gelijk al een aantrekkingsfactor”. Hierdoor was niet alleen haar interesse gewekt maar gelijk ook haar enthousiasme. ”Het is niet een grote sport – NOG – in Nederland (EP: in 2017 was de hoop het 1.000e lid binnen te halen bij de NLB) en onze vereniging bestaat uit 50/60 leden maar het maakt het wel gelijk knus dus dat vind ik ook een pluspunt”.

                                                                               

    4) Hoe is de samenwerking met Meervogels eigenlijk tot stand gekomen?

    “Ja ik had het er een tijd geleden over met mijn vriend en samen kwamen we tot ideeën en 1 daarvan was een suggestie om een mailing naar alle sportverenigingen in Zoetermeer uit te zetten om te kijken welke mogelijkheden er waren”. Waarom dan uiteindelijk Meervogels de lucky one werd was ook al snel duidelijk “Heel simpel, er reageerde 1 hockeyvereniging maar na dat 1e contact werd het stil en ook Meervogels was enthousiast en vooral de manier waarop er werd gereageerd en waarop het gesprek met voorzitter Joep Buitink verliep, was het voor mij duidelijk dat ik te maken had met een warme club qua uitstraling voor iets nieuws”.

     

    5) Wat houdt de samenwerking met Meervogels in?

    Britt vertelt enthousiast door “Er komen allereerst 2 open dagen waarop we op het sportveld van De Meervogels onze sport zullen introduceren”. (EP: 29 april en 20 mei om 11:00). Over de verdere promotie is het duidelijk dat social media een woordje meespeelt “We plaatsen items op Facebook waar met nu al op de Meervogels pagina staan, de lokale kranten zullen we met de contacten van Meervogels gaan benaderen”. Over een zekere deelnemer was Britt al even opgetogen “Er had zich een tijd geleden al iemand gemeld en die woont in Zoetermeer. Omdat de reistijd eens struikelbok was kon dat geen doorgang vinden. Ik adviseerde om nog even te wachten omdat ik in Zoetermeer bezig was met iets opzetten en zodra op FB de melding werd gemaakt van de open dagen kreeg ik gelijk een 1e aanmelding voor die open dagen, gaaf toch?”. Over verdere promotie mag ook de stiefzus van Britt niet onvermeld blijven “Mijn stiefzusje is geboren en getogen in Zoetermeer en zit nu op het Erasmus. Dus ik hoop via haar promotie skills ook nog wel wat geïnteresseerden te kunnen bereiken”.

    6) Als je Lacrosse googelt krijg je te zien dat het in het begin in Amerika een sport was   
       voor collegespelers met een elitaire achtergrond. Hoe vind je deze vergelijking ?

    “Ja ik vind het persoonlijk erg jammer dat dit stempel er zou zijn en het was vroeger ook zo maar dat is nu al een stuk minder of misschien wel helemaal niet zo meer”.  Weliswaar zijn de meeste ploegen te vinden in de universiteitssteden maar dat beeld willen we en gaan we veranderen”. De 1e aanzet van Britt zelf “Ik heb in achterstandswijken in Den Haag met kinderen Lacrosse getracht te introduceren en in het kader van het Maatjesproject  of via de Ooievaarspas om een doelgroep te bereiken die wellicht geen financieel draagvlak zou hebben om te kunnen spelen”. Dat bracht mij gelijk tot de volgende vraag: wat zijn dan de kosten van deze sport:

      oke soms wel contact maar dat is eigenlijk verboden

    7) wat zijn de kosten om Lacrosse te kunnen spelen:

    Britt geeft aan: “Dit valt best wel mee want natuurlijk heb je sticks van € 300,00 maar er zijn ook legio sticks van € 30,00 die kwalitatief net zo goed zijn. De ballen kosten € 3,00 en voor vrouwen/dames/meisjes houdt het daar al bij op als je veldspeler bent. Wellicht ook nog goed om te vermelden dat de jongens onder de 16 (dus de jeugd) alleen maar een stick nodig hebben, omdat zij met jeugdregels spelen. Niet dat ouders denken dat ze voor jonge jongens ook meteen die volledige gear moeten hebben”. 

    Wie dan de uitzondering is bleek al snel “ja alleen de keeper heeft een flinke bepakking en laat ik nou keeper zijn want dat vond ik ook wel gaaf om met zoveel stoere kleding het veld op te komen”. Of dit ook bij de heren/mannen/jongens zo is, is het antwoord deels nee “Bij de heren is het wel een contact sport en wordt er soms vrij ruw gespeeld dus daar is de bekleding een stuk beschermender”. Voor wat de stoere sticks is er ook een verschil. “De heren spelen met een diepere pocket en moeten meer kracht zetten om de bal eruit te werpen”.

       Dames versus die van de heren

     

    Over het feit dat het bij de vrouwen een non-contact sport is, is de achterliggende gedachte “dat bij dames er dan veel meer op techniek gespeeld wordt en bij de mannen het allemaal wat fysieker is omdat er o.a. ook kracht gezet moet worden om de bal te kunnen werpen en de bal dus sneller tegen je lichaam aan kan komen met flinke vaart wat dan weer de bescherming rechtvaardigt”.

    Over de overeenkomsten met de korfbalsport valt dan ook nog aan te geven dat “zeker omdat we nog niet zoveel leden hebben is het bij de jeugd ook zodat we met mixedteams werken waar meiden en jongens door/met elkaar spelen en dus heeft het net zoals bij Meervogels een prima sociaal karakter”.

    Dat de sport geliefd is bij de spelers die het doen maar ook nog in de kinderschoenen staat blijkt ook wel als Britt aangeeft:  “Ja we zjin dan wel aangesloten bij het NOC/NSF echter de subsidie was/is dermate laag dat de meiden die vorig jaar Nederland vertegenwoordigden bij het WK  zelf € 4.000 moeten bijbetalen voor de reis- en verblijfkosten”.  Uw interviewer werd wel steeds nieuwsgieriger en vroeg zich af:  

    8) Wat is er tijdens de open dagen bij Meervogels te doen

    De ogen glinsteren bij Britt als ze aangeeft “We nemen sticks mee, ballen, doeltjes (EP: deze staan nu in een van de boxen op het veld)en er wordt een demonstratie gegeven door Lacrosse stars en we hangen degene shirts op van diverse teams en wellicht een aantal banners”. Over de mate van deelname is Britt duidelijk “neem vooral je sport schoenen mee want iedereen kan het gaan proberen”. De sport zal ook nog bekender worden gemaakt want de beleving kan ook getoond worden in de kantine. “We nemen nog een introductiefilm mee die we laten zien zodat je een nog beter beeld krijgt van de sport”.

    9) Wanneer is jouw “missie” geslaagd”?

    Ja dat is wel een uitdaging zie ik maar na enig nadenken is het hoge woord eruit “Dat zijn  eigenlijk meer missies want ik wil in 1e instantie de jongere kids weten te bereiken met een leeftijd van eigenlijk 6 jaar (EP nu is dat 10) omdat dat de leeftijd is waarop kinderen nog voor een keuze staan en dan de sport groter maken, in Zoetermeer een volwaardige verenging op te zetten en als ultiem doel een volwaardige ploeg te formeren / op te leiden waarbij je mee kan doen met een jeugdcompetitie met andere steden in Nederland”.

     

    10) Wat wil je nog meegeven aan een ieder die dit interview leest?

    “Ik zou het supergaaf vinden als er straks enkele tientallen nieuwsgierige mensen / kinderen komen kijken wat Lacrosse nu eigenlijk is. Ik zou zeggen verbreed je horizon en ervaar iets compleet nieuws als je sportief aangelegd bent”. Over de stad Zoetermeer is Britt ook uitgesproken als ze aangeeft “Zoetermeer is een sportstad , een grote stad maar met een dorpsgevoel nog en ik hoop dat dat ook een factor is om straks te gaan groeien als verenging”.

    Tenslotte

    -       Wordt eind augustus / eind september nog Beach Lacrosse gespeeld (nadere info volgt)

    -       Wordt er ook Box Lacrosse gespeeld wat lijkt op ijshockey

    -       Is er nog veel meer om te ontdekken op Lacrosse gebied

     

    Na een interessant en gezellig gesprek met Britt denken we afscheid te nemen maar niet voordat Britt gegrepen wordt door de Sweetlake Eagles kledij die in de kantine uitgestald staat. Ze besluit om gelijk maar een hoodyom zodoende de samenwerking te beklinken tussen Z.K.V. De Meervogels en Sweetlake Lacrosse. Verder is Britt super enthousiast hoe de Meervogels hun nieuwe zusje heeft geadopteerd.

    En nog wat filmpjes om een goed beeld te geven van Lacrosse

    Dit is een highlight video van het Nederlandse dames team op het EK twee jaar geleden. Hier kan je echt heel goed het vrouwen spel in zien.

    https://www.youtube.com/watch?v=DVmR4h9egn4

    En een van Pick-Up lacrosse van de mannen. Hierbij komen spelers uit heel Nederland bij elkaar om een wedstrijd te spelen for fun, en te oefeningen. Maar de video is heel gaaf opgenomen en gefilmd.

    https://www.youtube.com/watch?v=-Idz00IvwP0

    Rest mij niets anders om te zeggen :

                      Kom op 29 april en/of 20 mei om 11:00 naar De Meervogels en ervaar het zelf

     

    Eric Plugge